< Terug naar hoofdpagina

Mobiliteit in de stedelijke ruimte

Steden zijn complexe systemen. Mobiliteit is essentieel in deze systemen, maar moet steeds gerealiseerd en ontworpen worden met de openbare ruimte, met de andere stedelijke functies. Alleen zo ontstaat een leefbare stad. Hier gaat over samenhang en integratie van de verschillende transportmiddelen.

Notitie overzicht

In de wereld van mobiliteit is er iets (mis) met de laatste kilometers totdat de winkel, het bedrijf of de individuele klant wordt bereikt voor bevoorrading en bezorging. Deze ‘kilometers’ zijn prijzig, tijdrovend, vaak nog vervuilend, onveilig en ook hinderlijk. In deze notitie kijken we daarom breed naar: overlast, verkeersveiligheid, arbeidsomstandigheden, emissies, gevolgen voor het landschap en naar effecten op winkelstructuur en stedelijke economie.

Lees verder: Bijdragen Hans Jeekel

Hier twee artikelen en twee korte beschouwingen. Het eerste artikel is een hoofdstuk in een boek verschenen bij Elgar; Cities and Sustainable Technology Transitions, onder redactie van Van Geenhuizen, Holbrook, en Taheri (2018). Ik schreef daarvoor de tekst over innovatie, steden en transport. Het tweede artikel is speciaal geschreven voor de World Conference on Public Policy Studies, Milaan, 2015. In dit paper zet ik de verschillende veranderingen rond auto’s in de stedelijke ruimte op een rij. De twee beschouwingen gaan over de rol van steden in de mobiliteitstransitie (geschreven voor een blog van het ministerie van I&W,2019), en een nooit gepubliceerde beschouwing over mobiliteit in suburbia (2020).